Väriasiantuntija Susanna Björklund: Katse kohti tulevaisuuden trendejä

Tulevaisuuden ennustaminen on ehkä mahdotonta, mutta uusien, tulevien trendien heikkojen signaalien vainuaminen ei. Trendianalyytikko Susanna Björklund kertoo, miksi uudet trendit aiheuttavat epäröintiä ja mikä on hänen pitkäaikainen lempivärinsä. 
Uutiset, ruoka, politiikka, muotoilu ja muoti. Tulevaisuuden trendien heikkoja signaaleja löytyy kaikkialta, jos vain osaa etsiä. Trendianalyytikko ja tulevaisuusajattelija Susanna Björklundin mukaan tulevaisuuden trendien ennustaminen vaatii herkkyyttä, uteliaisuutta, periksiantamattomuutta ja kykyä havaita orastava muutos. 

Muotisuunnittelun parissa vietettyjen vuosien aikana Björklund huomasi, että hänellä oli tapana kiinnittää huomio sellaisiin asioihin, joita muut eivät tuntuneet huomioivan. Muotinäytöksissä hän kirjoitti muistiinpanoja eri asioista kuin useimmat hänen kollegoistaan. Hän kiinnitti huomionsa väreihin ja yksityiskohtiin, joista muut eivät olleet kiinnostuneita. 

 “Me kaikki tarkkailemme maailmaa omasta pikku kuplastamme. Martin Raymond, yksi kansainvälisen trendientutkimuslaitoksen, The Future Laboratoryn, perustajista ja maailman johtavista futuristeista, uskoo, että omaan intuitioonsa luottavat tulevien trendien ennustajat ovat intellektuaalisia ja emotionaalisia taitojaan kehittäviä luonnonlahjakkuuksia, jotka tekevät oikeita päätöksiä vaivattomasti ja päätyvät tiettyyn johtopäätökseen ilman rationaalista prosessia.  Raymondin mukaan tulevaisuuden trendien ennustajat ovat multitaskaajia.” 

Näet vain sen, mikä on olennaista

Koska kaikki asiat maailmassa kietoutuvat yhteen, muut alat, megatrendit ja yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat muoti- ja designtrendeihin. Trendien elinkaari lyhenee jatkuvasti, tyylilajit sekoittuvat ja uusia trendejä syntyy nopeaan tahtiin. Etsimällä signaaleja maailman muutoksista voi harjoitella tulevien trendien vainuamista.

Koska jokainen havainnoi trendejä omasta perspektiivistään, osa trendeistä voi jäädä kokonaan huomaamatta toisilta. 

“Olemme täysin subjektiivisia. Ja kuka oikeastaan määrittelee sen, mikä on trendikästä? Trendi-sanalla on melko pinnallinen konnotaatio monille, mutta se viittaa kaikkeen yhteiskunnassa.” 

“Itse näen asian niin, että jokainen näkee vain sen, mikä on relevanttia itselle. Jos esimerkiksi rakastat eläinkuoseja, löydät niitä taatusti joka vuosi niin catwalkeilta kuin messuiltakin ja saat vahvistuksen siitä, että ne ovat muodissa. Sama pätee myös muihin asioihin. Jos olet raskaana, näet raskaana olevia kaikkialla. Jos pidät tietystä väristä, näet sitä kaikkialla.” 
 
Tällä hetkellä Björklund on hurahtanut trendikkäisiin persikkaisen lohenpunaisiin sävyihin, joiden signaaleja hän on jo jonkin aikaa havainnoinut. Trendianalyytikko huomauttaa, että se, miten koemme väritrendit on monimutkainen sekoitus monia asioita.

“Oma lähtökohta määrittelee sen, miten tietty väritrendi koetaan. Siihen vaikuttaa paitsi ajan henki ja oma henkilökohtainen mieltymys ja historia, myös kulttuuri, jossa elämme. Jos lapsuudessa äiti puki sinut joka päivä ruskeaan, et ehkä nyt  ole  innostunut ruskean sävyistä.” 

Anna trendeille mahdollisuus

Kaikki uusi aiheuttaa aluksi epäröintiä. Sama pätee trendeihin. 

“Kun näet jonkin uuden trendin ensimmäistä kertaa, se voi tuntua aluksi luotaantyöntävältä tai oudolta. Kun tämä sama trendi – oli se sitten muotiväri tai jokin muodissa oleva vaatekappale – sitten toistuu tarpeeksi monta kertaa, alat tottua siihen ja ehkä jopa pitää siitä.” 

Uusia väritrendejä Björklund suosittelee kokeilemaan aluksi pienissä määrin. 

“Osta esimerkiksi tyynynpäällinen ja katso, miten se sopii kotiisi. Ajan saatossa silmäsi alkaa tottua väriin ja saatat jopa alkaa rakastaa sitä.”

Luota omaan makuusi ja vaistoosi


Björklundin koti ja vaatekaappi säteilee värien loistoa. Björklund ei välitä siitä, sopiiko jokin väri hänelle vai ei. Jos jokin väri miellyttää häntä, hän pukeutuu siihen. Björklundilla on jo pitkään ollut on-off-suhde oranssin sävyihin, beigen sävyt eivät herätä hänessä lainkaan positiivia tunteita.

“En ole kiinnostunut elämään minimalismin keskellä. Tarvitsen ja haluan värejä ympärilleni.” 

Sen sijaan, että kiinnitetään huomiota siihen, mitä muut tekevät oman kotinsa sisustuksessa tai pukeutumisessaan, Björklund kehottaa kaikkia seuraamaan omaa mieltymystään. Väreillä on myös vahva yhteys materiaaleihin. Jotkin sävyt näyttävät kauniilta sametin kanssa tai vaatteissa, mutta eivät toimi kovin hyvin seinässä.

“Jos pidät tietystä väripaletista nyt, pidät siitä todennäköisesti myös viiden vuoden kuluttua. Saatat ehkä sekoitella tätä palettia vain hiukan eri tavalla tai ehkä yhdistää sitä uusiin asioihin tai väreihin. Jos valkoinen, harmaa ja musta eivät ole sinun juttusi, seuraa rohkeasti omaa makuasi. Älä pelkää valita jotain, josta pidät.”

Tutustu Color Now 2019 värikokoelmaan >>