Ravintola Palacen puupinnat uudistettiin alkuperäisen ilmeen mukaan

Kuuluisa ravintola Palace Helsingin Eteläranta 10:ssä on kunnostettu ja jatkaa toimintaansa entistä ehompana. Ravintolan kattopaneelit ja siirtoseinät käsiteltiin kestäviksi ja kaunispintaisiksi kohteen kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittaen.

Referenssi: Palace-ravintola, Helsinki. Ravintolan puupintoja: siirtoseinät ja kattopaneelit maalattu Tikkurilan tuotteilla: Siirtoseinät: Merit Blond 10
Kattolevyt: Dicco Color -petsi + Uvinol Sealer HB -pohjalakka + Uvinol Clear 10 -pintalakka. Kuvia saa käyttää Tikkurilaan liittyvissä julkaisuissa, Internetissä ja markkinointimateriaalissa, ei saa käyttää kaupallisissa kampanjoissa.
Olympiavuonna 1952 valmistuneen Palacen talon perinteikäs ravintola ehti olla suljettuna melkein vuoden. Se avattiin uudistettuna marraskuussa 2017. Ravintoloitsijana toimiva Royal Ravintolat painottaa Palacen roolia yhtenä maamme gastronomian lippulaivoista. Siellä ovat vuosien saatossa ruokailleet niin hallitsijat kuin filmitähdetkin. Arkkitehti Viljo Revellin ja Keijo Petäjän suunnittelema kulttuurihistoriallinen kohde asetti tiukat vaatimukset suunnittelun lähtökohdaksi. Rakennuksen arvo oli hyvin tiedossa kiinteistön omistajatahoilla ja hankkeen tilaajalla Teollisuuskeskus Oy:llä.

Luonnolliset puupinnat ovat merkittävässä roolissa ravintolan sisustuksessa. Arkkitehtitoimisto SARCin uudistamassa tilassa näkyy siis myös seinä- ja kattopaneelitoimittajien Kurikan Interiöörin ja Puucompin sekä pinnoitteet toimittaneen Tikkurilan osaaminen puun käsittelyssä. Tavoitteena oli luoda sisustus, joka kestää aikaa ja kunnioittaa kiinteistön historiaa ja traditioita.

– Kyseessä on rakennussuojelun piirissä oleva klassikkokohde, joka päivitettiin tilojen toiminnallisuuden, talotekniikan sekä paloturvallisuuden osalta nykyaikaiseen ravintolakäyttöön, kertoo arkkitehti Erkki Ölander SARCilta.

– Tilat käytiin suojelun näkökulmasta tarkasti läpi Helsingin kaupunginmuseon asiantuntijan kanssa. Suurin tekninen haaste oli alakatto, johon kohdistui paljon toiminnallisia vaatimuksia. Se rakennettiin kokonaan uudelleen uusilla tuotteilla. Estetiikan osalta koetimme virittäytyä 1950-luvun tunnelmaan modernisoivalla otteella. Projektin loppuvaiheessa otettiin huomioon ravintoloitsijan toiveet sisämaalisävyistä ja yksityiskohdista, miltä osin suunnittelusta vastasi Note Design Studio ja design-toimisto Agency Leroy.

– Harvinaisen mäntyrima-alakaton lisäksi erityisen arvokkaaksi piirteeksi arvioitiin hissien tiikkiviilutetut seinät, Ölander jatkaa.

Referenssi: Palace-ravintola, Helsinki. Ravintolan puupintoja: siirtoseinät ja kattopaneelit maalattu Tikkurilan tuotteilla: Siirtoseinät: Merit Blond 10
Kattolevyt: Dicco Color -petsi + Uvinol Sealer HB -pohjalakka + Uvinol Clear 10 -pintalakka. Kuvia saa käyttää Tikkurilaan liittyvissä julkaisuissa, Internetissä ja markkinointimateriaalissa, ei saa käyttää kaupallisissa kampanjoissa.

– Kaiken kaikkiaan pyrittiin puuttumaan mahdollisimman vähän alkuperäiseen ilmeeseen mutta kuitenkin päivittämään jäähdytys, ilmanvaihto, valaistus ja pinnat palvelemaan tämän päivän tarpeita. Tilan akustiikkaa parannettiin kattolevyjen piilorei’ityksillä. Tuotekehitystä vaativia puupintoja tutkittiin monelta kantilta, ja siinä auttoi hyvä yhteistyö pääurakoitsija Skanskan kanssa. Toimivaan ratkaisuun päästiin malleja laatimalla, useilla petsiväri-malleilla ja joustavalla toteutusvaiheen yhteistyöllä. Tikkurila antoi arvokasta apua alakaton värisävyn lähtötietojen määrittelyssä.

Alakatto täyttää palovaatimukset ja sen pinnan sävy vastaa vanhaa

Ravintolasalin puisen lähes tuhatneliöisen alakaton valmisti vaativia sisustus- ja akustointiratkaisuja toteuttava Puucomp.

– Palacen alkuperäinen massiivimäntyinen alakatto oli projektin alkaessa vielä paikoillaan, kertoo Puucompin toimitusjohtaja Kari Hallman.

– Koska kyseessä on historiallinen tila, sitä ei voinut vapaasti lähteä muuttamaan, ja Helsingin kaupunginmuseo osallistui aktiivisesti hankkeeseen. Alakattolevyt olivat 15 mm:n säleistä muodostuvaa liimalevyä. Ne olivat niin huonokuntoisia, että ne piti poistaa, mutta osasta entisöitiin alakatto kahteen kabinettiin.

– Tilaan ei ollut olemassa valmista tuotetta, Hallman jatkaa, – joten meidän piti kehittää ratkaisu, joka täyttää paloteknisiltä ominaisuuksiltaan nykyiset rakennusmääräykset ja jonka pinnan sai vastaamaan vanhaa 1950-luvun sävyä. Valitsemamme paloluokiteltu viilupintainen alakattolevy on periaatteessa vakiotuote, mutta sen tekninen pintaviilu räätälöitiin tätä kattoa varten. Osa ratkaisua oli Tikkurilan tähän kohteeseen valmistama erikoispetsi. Sekä petsi että lakka toimivat erinomaisesti. Kattoon saatiin haluttu ulkonäkö ja samalla päästötön ja kestävä pinta.

Referenssi: Palace-ravintola, Helsinki. Ravintolan puupintoja: siirtoseinät ja kattopaneelit maalattu Tikkurilan tuotteilla: Siirtoseinät: Merit Blond 10
Kattolevyt: Dicco Color -petsi + Uvinol Sealer HB -pohjalakka + Uvinol Clear 10 -pintalakka. Kuvia saa käyttää Tikkurilaan liittyvissä julkaisuissa, Internetissä ja markkinointimateriaalissa, ei saa käyttää kaupallisissa kampanjoissa.

Kattolevyissä käytettiin Dicco Color -petsiä ja Uvinol Sealer HB -pohjalakkaa sekä Uvinol Clear 10 -pintalakkaa.

– Tuotevalikoimamme on niin laaja, että pystymme tarvittaessa räätälöimään sopivan tuotteen, kertoo Tikkurilan avainasiakaspäällikkö Mika Peltola.

– Dicco Color on eniten käytetty liuotinpetsi Suomessa. Sekä Dicco Color että Uvinol-lakat levitettiin telakoneella. Lakat saatiin nopeasti kuivattua valmiiksi pinnaksi ja pakkauskuiviksi UV-lampuilla. Nopeus ja pintojen tasalaatuisuus olivat valttia tässä tiukassa aikataulussa toteutetussa projektissa. Se, että Uvinol-lakat eivät eritä formalehydiä, on tärkeä ympäristöetu. Numero 10 pintalakan perässä tarkoittaa, että tuotteen kiiltoaste on himmeä. Valmis katto ei kiillä eikä heijasta, ja sävymaailma vastaa arkkitehtonista vaatimusta.

Jalavaviiluisten siirtoseinien yksilöllinen kuvio ei saa päivettyä

Ravintola Palacen siirtoseinät toimitti julkisten tilojen tilanjakajiin erikoistunut Kurikan Interiööri.

– Tuotettamme on valmistettu 45 vuotta, kertoo Kurikan Interiöörin toimitusjohtaja Mikko Tuohisto-Kokko.

– Ensimmäiset seinät toimitettiin Palaceen jo vuonna 2001. Tilajärjestelyjen vuoksi ravintola meni kokonaan betonipinnalle, joten nyt suuremman remontin yhteydessä kaikki seinät uusittiin. Meille toimitettiin mallikappale jalavaviilutettua elementtiä pintakäsittelyineen ja pyydettiin vastaavaa tuotetta tiukassa aikataulussa.

– Kutsuimme paikalle Tikkurilan asiantuntijan, joka löysi nopeasti tarkoitukseen sopivat tuotteet ja yhdistelmät, Tuohisto-Kokko jatkaa.

– Tilaajalle oli tärkeää, että seinäpinta ei saa päivettyä. Päädyimme Merit Blond -pintalakkaan, joka ei kellastu. Koska viilu on aina yksilöllistä, siihen tehtiin sävyä tasoittava käsittely Uvinol-pohjalakkauksella. Olemme käyttäneet koko historiamme ajan Tikkurilan tuotteita, ja ne ovat osoittautuneet erittäin laadukkaiksi. Lisäksi Tikkurilasta löytyy tietotaitoa ja vinkkejä hankkeeseen kuin hankkeeseen.

– Kohteeseen valittiin Merit Blond 10, koska sinne vaadittiin himmeäkiiltoista lakkaa ja mieluiten sellaista, joka ei ajan myötä kellastu, Tikkurilan Mika Peltola selittää.

– Tuotteen ratkaiseva ominaisuus on sen reagointi UV-valoon. Kiiltoaste mitattiin mallikappaleesta. Pinnoite levitettiin valukoneella. Onnistuneen projektin taustalla vaikuttaa pitkäaikainen yhteistyömme puuteollisuuden pintakäsittelyissä. Tunnemme asiakkaamme ja heidän tuotantojärjestelmänsä hyvin ja pystymme suosittelemaan juuri heille sopivia tuotteita. Se on tärkeää teollisessa tuotannossa.

– Samoja tuotteita on käytetty esimerkiksi Eduskuntatalon remontissa, Peltola huomauttaa.

– Merit Blond sopii myös huonekalujen lakkaukseen, kun halutaan alkuperäisen sävymaailman mukaiset kellastumattomat pinnat sävy sävyyn ympäröivän tilan kanssa, ja varsinkin vaalean puupinnan yhteydessä. Ratkaisut hyväksytetään aina hankkeen arkkitehdillä.

Mainitut tuotteet

Dicco Color Dicco Color - Liuotinohenteinen petsi.

Tarvitsetko neuvoa ratkaisun valitsemisessa?

Ota yhteyttä Teknisen palvelun asiantuntijoihin >>